Klik hier om deze email online te bekijken Volg Rotterdams Philharmonisch op FacebookVolg Rotterdams Philharmonisch op TwitterVolg Rotterdams Philharmonisch op LinkedInVolg Rotterdams Philharmonisch op Instagram
Rotterdams Philharmonisch
 
Woord van de voorzitter

Wat een jaar: in de 102 jaar van zijn bestaan heeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest nooit zo’n jaar meegemaakt en de Vriendenvereniging – inmiddels 85 jaar oud – al evenmin. Een virale video van ‘Ode an die Freude’ was de eerste van vele vondsten waarmee het orkest op inspirerende wijze met de uitdagingen van de Coronamaatregelen heeft weten om te gaan. Op onze allereerste online Algemene Ledenvergadering, 26 oktober jl., hebben circa 80 leden gehoord hoe de VVRPhO zich inzet voor het orkest in deze uitzonderlijke tijd. Zelf was ik onder de indruk van de flexibiliteit van de leden en het gemak waarmee men is overgeschakeld op digitaal vergaderen.
Op de ALV van 2019 heb ik de wens uitgesproken dat, in het daaropvolgende jaar, de Vriendenvereniging een nog hechtere familie zou worden. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat wij ons meer dan ooit bewust zijn geworden van de noodzaak om het orkest te steunen, en door het gemis van de ‘gewone’ concerten, inleidingen en sociale gebeurtenissen rond het orkest, ervaren wij sterker dan ooit hoe centraal de muziek en de musici in ons leven staan. Hoe dan ook, ik kijk enorm uit naar de terugkomst van het orkest, in volledige bezetting, op het podium van een bomvolle Doelen. Dat beeld – iedereen weer bij elkaar – lijkt sprekend op een gigantische familiereünie.
 
Ken Gould


Werf een nieuwe vriend en krijg een boek cadeau!

In deze onzekere tijd heeft het orkest onze steun extra hard nodig en met zijn ondernemende durf heeft het bewezen die steun meer dan waard te zijn. Heeft u mensen in uw omgeving die het orkest waarderen en die toch nog geen lid zijn van de Vriendenvereniging? Vraag hen om hun waardering tot uitdrukking te brengen door ook Vriend te worden. Het lidmaatschap bedraagt 50 euro per jaar, een duo-lidmaatschap kost 85 euro en leden tot en met 26 jaar betalen jaarlijks slechts 10 euro. Wanneer u de nieuw geworven Vriend bij ons aanmeldt ontvangt u gratis het ‘Alphons Diepenbrock, componist van het vocale’ van Leo Samama - nu extra actueel, want 2021 is het jaar van de honderdste sterfdag van de componist. Het boek is tevens gesigneerd door de auteur. Meld de nieuwe vriend aan via onze website en krijg het boek over Diepenbrock cadeau! De nieuwe Vriend krijgt als welkomstcadeau een cd uit de collectie van het RPhO. Voor nieuwe leden t/m 26 jaar hebben we een speciaal cadeau: een Spotify gift card ter waarde van € 10!


Speciaal voor Vrienden: Serie ‘Het symfonieorkest’ door Michel Khalifa

Hoewel onze jaarlijkse muziekcursus voor komend voorjaar niet door kan gaan krijgen de Vrienden alsnog gelegenheid om zich nader te verdiepen in de achtergronden van de muziek die ze zo graag horen. Michel Khalifa, docent aan het Conservatorium Amsterdam en bij ons vooral bekend als inleider bij concerten en cursusleider, verzorgt twee online-avonden over het symfonieorkest. Hij neemt u mee in de ontwikkeling van orkesten door de eeuwen heen. De data zijn woensdag 13 januari en dinsdag 9 februari, steeds vanaf 20.00 uur. Ook fijn: deelname is kosteloos! U kunt u opgeven via https://www.vriendenrpho.nl/2020/11/online-muziekcursus-2021/.

De link naar de cursus krijgt u voorafgaand aan de cursus toegezonden.

Tweeluik Leo Samama over Diepenbrock

Alphons Diepenbrock wordt wel beschouwd als de grootste Nederlandse componist sinds Sweelinck. In 2021, het jaar van zijn honderdste sterfdag, zal er ongetwijfeld extra aandacht aan zijn muziek worden besteed. Het leek ons een goed idee om Diepenbrock-expert Leo Samama te vragen om een korte serie films te maken waarin hij ingaat op het werk van deze baanbrekende componist. De films zullen te bezichtigen zijn op het YouTubekanaal van de Vriendenvereniging. Wij houden u op de hoogte.

Jonge dirigenten naar Rotterdam

Na lange voorbereidingen gaat binnenkort het International Conducting Competition Rotterdam (ICCR) van start. Het concours biedt jonge dirigenten de unieke kans om met een groot aantal orkesten van naam te werken. Het is hiermee volgens “een buitengewoon relevant en noodzakelijk initiatief.”, aldus Jaap van Zweden. 165 dirigenten uit 50 landen en van alle continenten hebben zich ervoor aangemeld. Uiteindelijk werden 24 kandidaten geselecteerd om in december van dit jaar naar de voorrondes in Rotterdam te komen. Zes van hen gaan uiteindelijk door naar het concours in mei/juni 2021, waar ze onder meer tweemaal met het RPhO mogen werken. Wij dragen dit ambitieuze concours een warm hart toe en moedigen onze Vrienden aan zich in te schrijven op de nieuwsbrief van ICCR. Dat kan door een mail te sturen naar l.furman@iccr.nl. Zo blijft u op de hoogte van alle spannende ontwikkelingen.