Klik hier om deze email online te bekijken Volg Rotterdams Philharmonisch op FacebookVolg Rotterdams Philharmonisch op TwitterVolg Rotterdams Philharmonisch op LinkedInVolg Rotterdams Philharmonisch op Instagram
Rotterdams Philharmonisch
 

Beste vrienden,

Als u deze nieuwsbrief leest, had ons orkest net terug moeten zijn van een grote Amerika-tournee. Maar, zoals u weet: het liep helemaal anders.

Het was woensdagmiddag 11 maart, toen de WHO de uitbraak van het coronavirus uitriep tot een pandemie. Op dat moment stonden onze bodes al klaar op de luchthaven om ons instrumentarium in het vliegtuig te laden. Ik kon ze nog net op tijd terugfluiten. Daarmee viel in één klap ons programma voor de rest van deze maand in het water. Vervolgens zagen we ook de concerten voor de periode daarna verdampen.

Nu zitten onze orkestleden thuis. Het is voor de goede zaak: hun en uw gezondheid gaan boven alles. Maar voor een musicus is er niet veel ergers dan afgesneden te zijn van collega’s en publiek. Toch laten we de moed niet zakken. In plaats van te somberen om wat er allemaal niet meer kan, kijken we naar wat er nog wél mogelijk is. Vanuit die gedachte maakten we onze video van Beethovens Ode an die Freude.

Het was voor de musici wat onwerkelijk om die muziek te spelen zonder contact met elkaar en met het publiek in de zaal. Nog veel onwerkelijker was het om te zien hoe de video over de hele wereld een enorme emotionele indruk maakte. Dat maakte overduidelijk hoe groot juist nu de behoefte is aan muziek, en hoe universeel de troostende en verbindende werking ervan is. En het motiveert ons om door te gaan.

We denken erover na hoe we nog meer van ons kunnen laten horen vanuit onze huiskamers. Natuurlijk: we kunnen niet wachten u weer in de zaal te zien. Maar tot het zover is, maken we er het beste van en we hopen dat u dat ook lukt. Samen helpen we elkaar door deze tijd heen.


George Wiegel
Algemeen directeurBereikbaarheid secretariaat
Tot nader order is het secretariaat van de Vriendenvereniging telefonisch alleen bereikbaar via het mobiele nummer 06 144 089 63.
Het e-mailadres blijft bij het oude: info@vriendenrpho.nl.

Yannick: “Verspreid de muziek, niet het virus”

Vanuit hun woning in Montreal maakten Yannick Nézet-Séguin (piano) en zijn partner Pierre Tourville (viool) een filmopname met een deel uit een sonate van Schubert. Dit onder het motto “Verspreid de muziek, niet het virus”. Een link naar het YouTube-filmpje vind je op onze Facebookpagina.

Portret van het RPhO uit 1993

Bijzonder is de film bij het 75-jarig bestaan van het orkest (1993): Portret van het Rotterdams Philharmonisch, met o.a. Simon Rattle, Edo de Waart, Bernhard Haitink, Valery Gergiev en tal van orkestleden en oud-leden. “They fight like teenagers”, aldus (een piepjonge) Simon Rattle. “De Doelen is een moderne, heldere zaal. Ik denk dat het orkest daardoor zo helder klinkt”, meent Haitink. Hilarisch is zijn commentaar na een verkeerde inzet tijdens een repetitie van Mahler's Zevende: “Heel interessant allemaal, maar het is niet het origineel.” De volledige film is te vinden op YouTube.

Ode an die Freude speciaal voor Vriende

Samen met mantelzorgorganisatie Senior Service sloegen 17 musici uit het orkest de handen ineen om steun te bieden in deze tijden van quarantaine en onzekerheid. Het resultaat is een video waarin de orkestleden vanuit huis het slotkoor ‘Ode an die Freude’ uit de Negende van Beethoven spelen, een knap staaltje. Ondertussen is het filmpje de wereld over gegaan en hebben meer dan twee miljoen kijkers het bekeken. Vooral nadat Oprah Winfrey het aanprees (“a really cool tape of the Rotterdam Philharmonic Orchestra from The Netherlands”) was er helemaal geen houden meer aan.

Het orkest heeft ook een filmversie voor de Vrienden gemaakt. Hiermee willen ze ons allemaal een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd. Geniet van hun prachtige gebaar.Toch nog naar New York
Op de avond van 11 maart, een dag voordat een groep van zeventien Vrienden zou afreizen naar New York, kregen ze te horen dat het RPhO zich genoodzaakt zag om de tournee door de VS uit te stellen. De escalatie van maatregelen die wereldwijd werden genomen om de verspreiding van het coronavirus de kop in te drukken liet het orkest geen andere keuze. Daarmee verviel voor de Vrienden meteen de belangrijkste reden de oversteek te maken: het bijwonen van een concert van ons orkest onder leiding van Lahav Shani. Even later kondigde de Amerikaanse regering ook nog eens een algeheel inreisverbod af voor Europeanen. Omdat dat verbod niet onmiddellijk inging koos een deel van de Vrienden ervoor om samen met hun reisleider toch af te reizen. Maar helaas, aangekomen vernamen zij dat ook de twee andere concerten, van het Philadelphia Orchestra onder Yannick en van de New York Philharmonic met Gergiev, waren afgelast.

Het bleef tegenzitten, ook een groot deel van een in allerijl opgezet alternatief programma kon niet doorgaan. De negen Vrienden sloegen zich er alsnog doorheen. “Wát een bof dat deze groep zo flexibel en aldoor weer zo vrolijk en enthousiast gestemd was en de teleurstellingen zo sportief opnam”, liet reisleider Wouter Schmidt weten. Zo beleefden ze alsnog vijf mooie dagen, met excursies, wandelingen, lezingen en - toch nog - een muzikaal evenement: een optreden van saxofonist Steve Wilson en zijn band in jazzclub Birdland.

Om te vieren dat iedereen weer veilig thuis was kreeg het reisgezelschap na thuiskomst een bloemetje namens het verenigingsbestuur. Ook voor degenen die besloten hadden om niet af te reizen waren er bloemen. Thilde Rol, Actieve Vriend van de vereniging, keek ondanks alles met plezier terug. “Het was een heel andere reis dan van tevoren bedacht, maar het is met ons uitgedunde groepje prima verlopen. Ik ben heel wat keren in New York geweest en heb nu toch weer nieuwe dingen gezien en meegemaakt.”Geen bijeenkomsten tot 1 juni
Als gevolg van de maatregelen die door de regering zijn genomen zijn alle bijeenkomsten die door de Vriendenvereniging worden georganiseerd tot 1 juni opgeschort. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via onze website: www.vriendenrpho.nl. Ondertussen zal het bestuur er alles aan doen het contact met jullie te onderhouden, onder het motto “Als jullie niet naar ons kunnen komen, komen wij naar jullie”. Schroom niet om zelf met vragen, ideeën en opmerkingen te komen!

Vervolg Cursus Muziekverdieping op film
Uiteraard kunnen ook de twee laatste bijeenkomsten van de cursus Muziekverdieping niet op de geplande manier doorgaan. Gelukkig kunnen we meedelen dat er een alternatief in de maak is. De afleveringen die op 15 en 22 april door Leo Samama zouden worden verzorgd, zullen door hem op film worden gezet. De deelnemers aan de cursus worden op de hoogte gehouden.RPhO op Medici TV tijdelijk gratis
Als steun aan allen die nu gedwongen zijn in meer of mindere mate in isolement te leven stelt het klassieke muziekkanaal Medici TV enkele opgenomen liveconcerten gratis beschikbaar. Daaronder de recente en bejubelde uitvoering van de Vijfde Symfonie van Mahler door ons orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. De film is tot half april beschikbaar. Je moet wel even een gastaccount aanmaken.

Nog meer RPhO op YouTube
Een reeks van concerten van het orkest is te vinden op het YouTube kanaal van het RPhO
Leestip: Ambassadeur van de klarinet

Lezen is natuurlijk ook een uitstekende bezigheid in deze tijd van gedwongen thuiszitten. Van Henk de Graaf, decennialang soloklarinettist van het RPhO, verscheen “Ambassadeur van de klarinet”, een serie interviews met de musicus die velen zich nog zullen herinneren. Het verscheen bij Stingray Brava.